Hai Le
Bouwkunde, afstudeerrichting Architectuur, 4e jaars
Hogeschool Utrecht
‘Een huis dat zijn hart laat luchten’
Dit concept is een filosofische benadering voor een nieuwe Collectieve Particulieren Opdrachtgeverschap (CPO) woning in Nederland, waarbij maatwerk en sociale cohesie het uitgangspunt is. Het concept biedt particulieren vrijheid in het samenstel van hun woning. Daarnaast zullen de woningen uit dit concept duurzaam, energiebesparend en betaalbaar zijn.
In mijn visie zie ik seriematige woningen als onderdeel van architectuur, want ze bepalen grotendeels het straatbeeld in woonwijken. Het straatbeeld kan bepaalde impulsen opwekken bij de mens. Ze kunnen bijvoorbeeld een veiliger gevoel krijgen waardoor ze gezonder en socialer gaan leven. Een gezonder straatbeeld in de wijk of buurt nodigt mensen eerder uit om naar buiten te komen, waardoor het de sociale cohesie stimuleert.
In het huidige principe van de seriematige woningbouw zie ik een aantal factoren die deze ideale woonsituatie belemmeren. Een autoweg aan je voordeur zie ik als een belemmering van het straatbeeld, het zorgt voor een grauw en onveilig straatbeeld. Daarom heb ik de zogeheten ‘Ecowijk’ ontworpen waarbij de straat in de wijk auto-vrij is. Hier krijgen voetgangers, fietsers en spelende kinderen voorrang. Door meer speelruimte, ontmoetingsruimte en groen te betrekken in de leefomgeving zullen bewoners een gezondere levensstijl ontwikkelen. Mensen zijn dan eerder geneigd om bijvoorbeeld te gaan wandelen. Ook stimuleert het kinderen om naar buiten te gaan zonder dat ouders zorgen hoeven te maken voor het overstekende verkeer.
De omgeving moet er voor zorgen dat de mensen meer buiten de deur leven en dat kinderen veilig kunnen spelen. Hierdoor wordt het onderling contact bij de bewoners gestimuleerd en zullen er vaker activiteiten zoals buurtfeesten georganiseerd worden. Door te investeren in een concept waarmee een buurt hechter en transparanter wordt met elkaar, gaat het gevoel van de veiligheid in een buurt ook omhoog.