Nominatie Hollands-Ontwerp Award 2014: ‘ADVIESRAPPORT VERDUURZAMING CYCLUSFLATS TE DEVENTER’

plaatjes1_1000pxTony Kouroumelian
Bouwkunde, 3e jaars
Saxion

In tijden dat duurzaamheid een steeds belangrijker aspect wordt en renovatie continu meer aan bod komt, bood Saxion te Enschede een minor aan met als opdracht de Cyclusflats te Deventer (10 flats) te verduurzamen. In deze minor is het de bedoeling om diep in de term duurzaamheid te duiken. Hierbij kijken we o.a. naar bouwkundige aanpassingen, maar meer met name naar de leefbaarheid. Deze flats bestaan inmiddels 40 jaar (bouwjaar 1968-1970) en tot heden leven en wonen er mensen in deze flats. Ondanks de bouwkundige tekortkomingen, zijn deze flats in ons optiek toch wel degelijk duurzaam. Er werd destijds een bedrag van een paar miljoen geïnvesteerd om deze flats te bouwen, dit leverde tot de dag van vandaag voor een relatief goedkoop gezien bedrag veel woningen voor inwonende. In tegendeel had er ook een flat gebouwd kunnen worden voor tientallen miljoenen euro’s, die volledig energiepassief is met goed isolerend materiaal. Om hier als woonbedrijf uiteindelijk een break-even point mee te bereiken binnen hetzelfde aantal jaren, zullen de huur- of koopprijzen veel hoger liggen. Gezien deze aspecten, hebben wij als projectgroep “adviesbureau deToekomst” nu eerst goed gekeken naar de vraag: “Wat is duurzaamheid?”. Hieruit is naar boven gekomen dat we in tijden van de recessie een goed balans moeten vinden in wat daadwerkelijk nodig is.

Gezien de feiten dat deze flats veel bouwkundige tekortkomingen hebben, er weinig samenhang in deze flats is, de flats met name voor de nieuwe generatie onaantrekkelijk zijn om in te leven en deze flats om meerdere tekortkomingen minder worden bewoond, is aan ons de opdracht opgesteld om een adviesrapport te schrijven waarin deze flats worden verduurzaamd. Onder verduurzamen mag in deze situatie worden verstaan dat er gewerkt wordt aan alle aspecten.

Wij als adviesbureau deToekomst geloven dat de bouwkundige aanpassingen van deze woningen niet de prioriteit moet zijn. Ook geloven we dat de gemiddelde inwoner van Nederland een (bijvoorbeeld) passiefwoning niet als eerste prioriteit stelt, maar eerder kijkt naar het stedenbouwkundige aspect van deze woningen. Na veel onderzoek, analyses en ondervragingen met bewonerscommissies in en rondom deze Cyclusflats zijn we tot de conclusie gekomen dat de wensen van de oudere generatie en de nieuwe generatie erg variëren. Waarin de nieuwe generatie met name naar de bereikbaarheid van deze flats kijkt, kijkt de oudere generatie meer naar de leefbaarheid en samenhang. Beiden generaties vinden de voorzieningen in en rondom deze flats belangrijk, maar de voorzieningen verschillen.plaatjes2_1000px

Voorzieningen
“Hoe ver staat de bushalte van mijn woning?”, “Hoelang duurt het met de bus naar het station?”, “Is het winkelcentrum op loopafstand?”, “Is er überhaupt een winkelcentrum in de buurt?” enzovoort, zijn vragen die met name bij de nieuwe generatie een zorg zijn. De oudere generatie vindt o.a. samenhang in de flats belangrijk, eventuele zorginstellingen, een parkje, gemeenschappelijke ruimtes, e.d. in de omgeving. Dit geeft ongeveer een beeld wat beide generaties willen en hieruit is de conclusie getrokken door adviesbureau deToekomst om bepaalde flats in te richten voor de senioren en bepaalde flats in te richten voor de nieuwe generatie, waarin de senioren ook de keus hebben om in te leven.

Renovatie
Bouwkundige aanpassingen zijn niet als belangrijkste prioriteit gesteld bij het verduurzamen van deze flats, maar dit komt uiteraard wel aan bod. Bij beide flats wordt de energiezuinigheid toegenomen door deze goed te isoleren. De flats die uiteindelijk voor de senioren (oudere generatie) worden ingericht, worden met name gerenoveerd en ingericht voor de behaaglijkheid. De flats die bestemd zijn voor de nieuwe generatie worden met name op architectonisch gebied gerenoveerd. Voor de senioren en de nieuwe generatie betekent dit na onderzoek dat dit meer zal voldoen aan hun wensen samenhang, prettigere leefomgeving, enzovoort voor de senioren en het beeld van een “saaie flat” dat afneemt en uiteraard energiezuinigere woningen voor de nieuwe generatie.

Stedenbouwkundig
Zoals eerder vermeldt worden er een aantal flats ingericht voor de senioren en een aantal flats voor de nieuwe generatie. Toevallig zijn er 3 flats die vlak om een winkelcentrum, bij een zorgstelling en vlak bij een parkje liggen. Deze flats hebben al veel voorzieningen die gedeeltelijk voldoen aan de behoeftes van de senioren. De flats voor de eventuele nieuwe generatie hebben (en anders zullen ze in overleg met de gemeente) een goede bereikbaarheid met openbaar vervoer. Ook aspecten zoals parkeerplaatsen spelen hier een rol, die zijn er en worden eventueel uitgebreid om te voldoen aan de wensen van onder andere de nieuwe generatie.

Al om al een manier van verduurzamen waarin we elk aspect proberen te benutten en met name een goed balans proberen te vinden tussen de behoeftes van de bewoners en die van de woningcorporaties. Verduurzamen is niet alleen een bouwkundige term, van de bereikbaarheid tot de behaaglijkheid en leefbaarheid, elk aspect speelt een rol. Hopelijk biedt dit verslag u een verfrissende kijk op het verduurzamen van woningen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *