Door: Alexander Nijdam
Afgelopen vrijdag 23 mei 2014 hadden wij de grote eer om met ons ontwerp het grootse Zomerfestival van TU Delft te starten. Door aan te bellen op de Solar Bell door de burgemeester van Delft werd het Zomerfestival ingeluid. Dit onder toeziend oog van 161 basisscholieren, een hoop studenten en Professor Ad van Wijk (bekend van: Twee kolencentrales in Europa fulltime om al onze deurbellen van energie te voorzien).
Deze 161 scholieren van verschillende Basisscholen uit Delft mochten, onder begeleiding van ons en begeleiders van het TU Delft Science Centre, hun eigen deurbel in elkaar zetten. Het was ‘kicken’ om te zien hoe enthousiast de kinderen omgingen met de Solar Bell. Waarna ik ze kon laten horen dat hun eigen creatie werkte. ‘Hadden ze in mijn basisschooltijd maar ook zoiets’.
‘Wij’, de oudere generatie, zijn niet echt opgegroeid met ‘duurzaamheid’ als thema. Het opraken van fossiele brandstoffen, alternatieve energiebronnen, broeikaseffect en bewuster omgaan met de wereld en energie is afgelopen decennium pas echt trending geworden. Steeds meer mensen worden zich hiervan bewust maar de transitie naar duurzaam ‘doen’ gaat maar langzaam, stap voor stap.
Hier en daar wordt daarom ook geroepen dat de klimaatdoelstellingen die Europa en Nederland hebben gesteld voor 2020 en 2030 zwaar achterhaald zijn, ’die gaan we nooit halen’. Maar ik denk dat mede dankzij evenementen als afgelopen vrijdag, de volgende generatie er eentje wordt die wel degelijk vanuit ‘jong geleerd’, naar ‘duurzaam gedaan’ gaat en de wereld in een stroomversnelling richting klimaatneutraal komt. Die klimaatdoelstellingen gaan we dus gewoon halen, wij als ‘early adopters’ kunnen de voedingsbodem leggen, de kinderen van nu, worden de wereldredders van morgen.