De Hollands-Ontwerp Award 2014 is een prijs voor de slimste toepassing van duurzaamheid voor bestaande bouw. Deze prijsvraag die dit jaar voor de vierde keer wordt georganiseerd staat open voor studenten en net afgestudeerden van hogescholen en universiteiten. De prijs wordt 9 april op de Vakbeurs Renovatie uitgereikt. De jury heeft acht projecten genomineerd. Op de beurs moeten de inzenders hun nominatie pitchen. De winnaar wordt beloond met een baan.
De inzendingen zijn op een aparte tentoonstelling op de Vakbeurs Renovatie te zien. Renovatie wordt van 9 tot en met 11 april gehouden in de Brabanthallen in De Bosch. Tijdens de beurs kunnen bezoekers hun stem uitbrengen voor de publieksprijs.
Jurysecretaris Yuri van Bergen, in het dagelijks leven werkzaam bij de BouwhulpGroep, is duidelijk over de ambities van de prijsvraag: “Het jaar 2014 is het begin van een verfrissende Nieuwe Duurzaamheid. Met de Hollands-Ontwerp Award 2014 gaan we op zoek naar de beste nieuwe ideeën die de ontwikkeling rondom duurzaamheid extra inspiratie geven. Samen met de aanstormende generatie vakgenoten gaan we tijdens de Beurs Renovatie 2014 op zoek naar onontgonnen mogelijkheden.”
De jury bestaat uit Mathijs van Dijk (Well Design, voorzitter), Glenn Stern (Saxion), Henk Brinksma (Hogeschool Utrecht), Jos Lichtenberg (Technische Universiteit Eindhoven), Ruud van Wezel (De Haagse Hogeschool) en Secretaris Yuri van Bergen (BouwhulpGroep).
De genomineerd beschrijven zelf hun inzending:
Luck van Gils, Summa College
Project : Infinite Energy
Stel je voor een unit die de cv-installatie vervangt, en niet groter is dan 1.750 x 1.000 x 750 mm, die warmte en meer stroom genereert dan zonnepanelen of een windmolen. Dit zal allemaal mogelijk zijn met mijn idee, de toepassing van deze installatie is echt oneindig en men kan de rekening van gas en elektriciteit vaarwel zeggen.
Hai Le, Hogeschool Utrecht
Project: ‘Een huis dat zijn hart laat luchten’
‘Een huis dat zijn hart laat luchten’ is een nieuwe seriematige woonconcept met een hoog ambitieniveau voor de eindgebruiker, waarin duurzaamheid en energiebesparing als standaard worden gehanteerd. Duurzaamheid in materiaal gebruik: lange levensduur, herbruikbaar, flexibel en demontabel, bijvoorbeeld: ‘Clickbrick’. Energiebesparing door nadruk te leggen op luchtdichtheid, isolatieschil, en gebruik maken van natuurlijke bronnen. Voor de bewoner betekent dit dat hij gebruik kan maken van goedkopere installaties.
Kristel Hermans, Technische Universiteit Eindhoven
Project: Herbestemming Hulsthoeve; een duurzame beleving in vele opzichten
Veel boerderijen verliezen hun agrarische functie. Niet zelden verloederen ze langzaam, om daarna op traditionele wijze te worden gesloopt: een gemiste kans. Met het ontwerp voor de herbestemming van de Hulsthoeve, laat ik zien hoe het ook kan. De boerderij wordt geschikt gemaakt voor de toekomst met materialen die afkomstig zijn uit sloopprojecten; het vermindert de druk op de toch al schaarser wordende grondstoffen en geeft duurzaamheid en de beleving daarvan een extra dimensie.
Evelien Ploos van Amstel, Universiteit Twente
Project: 1 gebouw, 1 generiek element voor vloer, dak en gevel
Met 1 basiselement kan een volledig gebouw gemaakt worden. Het ontwerp bestaat uit 1 prefab basiselement van 3,4×0,6m, vervaardigd uit hernieuwbare materialen. Door de overeenkomsten van verschillende bouwdelen te generaliseren, kan dit element zowel ingezet worden als vloer-, gevel- en dakelement. De uiteindelijke functie wordt bepaald door kleine variaties in de detaillering. De basis van het gebouw wordt eerst neergezet in de vorm van een houten balkenconstructie, waarna de elementen dmv droge verbindingen in deze constructie gehangen worden.
Anna Oosterhuis, Technische Universiteit Eindhoven
Project: Nieuw leven in het aloude Mariënhage
Nieuwe duurzaamheid van de gebiedstransformatie Mariënhage door uit te gaan van het behoud, niet uitgaan van toevoegingen maar het bestaande juist met extracties nieuw leven in te blazen. Om de gebouwen weer te laten voldoen aan een nieuw ‘leven’ is de visie van slimbouwen gebruikt om flexibel gebruik van het monument te faciliteren en zo behoud te waarborgen.
Joëlle Burger, De Haagse Hogeschool
Project: Op zoek naar nieuwe duurzaamheid
We streven naar een duurzame wereld. Een wereld die in de toekomst ook leefbaar is. In Nederland zijn er veel ontwikkelingen. Wij hebben energie, wij gebruiken grondstoffen en kunnen dit uit andere landen halen. Het wordt tijd dat de wereld naar de toekomst gaat kijken en dat we met zijn allen gaan samenwerken. Samen sta je sterk! Hoe kijken we verder dan onze eigen grenzen? Hoe kunnen we samenwerken? Hoe maken we de medemens bewust voor het behoud van de toekomst? Kortom hoe maken wij de hele wereld toekomstbestendig?
Alexander Nijdam & Bas van den Berg, Universiteit van Tilburg / Avans Hogeschool ’s Hertogenbosch
Project: Solar Bell, de deurbel op zonne-energie
De Solar Bell verspreidt de bewustwording van sluipverbruik in en om het huis. De transformator voor de deurbel in de meterkast staat namelijk altijd aan en verbruikt daarom altijd een klein beetje energie. Deze energie haalt de Solar Bell uit de zon en slaat deze op in de drukknop zelf. Dit laagdrempelig product maakt het voor ieder huishouden mogelijk om de deur te openen naar een energieneutrale wereld.
Tony Kouroumelian, Saxion
Project: Adviesrapport verduurzaming Cyclusflats te Deventer
Woonbedrijf Ieder1 kwam met de opdracht om ons een adviesrapport te laten schrijven voor het verduurzamen van de Cyclusflats te Deventer. Hierin wordt er met name gekeken naar de leefbaarheid van de Cyclusflats en uiteraard ook de bouwkundige aspecten. Een heel andere kijk dan de standaard verduurzaming.