BOUWEN MET GOOGLE

Iedereen is een expert als het gaat om wonen. Als zogenaamde ervaringsdeskundige hebben we een beeld bij hoe onze woning eruit moet zien en aan welke eigenschappen deze moet voldoen. Maar op het moment dat we ons ‘droomhuis’ willen gaan (ver-)bouwen, geven we vaak het stuur uit handen. En worden we overgeleverd aan kennis en kunde van de vakman. Juist nu vraag ik mij af, waarom we niet onze eigen woning kunnen verbouwen met behulp van Google.

google_BouwhulpGroep

De digitale doe-het-zelver
Door de komst van internet is er veel veranderd in de manier waarop wij ons geld uitgeven. Waar we vroeger afhankelijk waren van ‘specialisten’ kunnen we nu met behulp van internet veel van onze producten of diensten zelf inkopen. Daarmee wil ik niet zeggen dat iedereen met een computer zomaar zelf een huis kan bouwen. Maar met behulp van deze digitale wereld zijn we in staat om op basis van (eigen) ervaringen een afweging te maken, zonder een expert te zijn.
We kunnen dit vergelijken met het boeken van vliegtickets of hotels online. Vroeger waren we gewend om onze vliegvakanties via een reisbureau te boeken, die daarvoor een vergoeding ontving. Nu besteden we deze uitgaven liever aan andere zaken door de reis zelf te organiseren. Wat niet wil zeggen dat we een reisbureau zijn begonnen, dit laten we over aan de specialisten.
Een ander voorbeeld is de verbouwing van de keuken. Met behulp van online keukenplanners (red. IKEA) en vergelijkingssites (red. Kieskeurig.nl) kan iedereen zelf voor architect en aannemer spelen, zonder het te zijn. Met behulp van enkele specialisten zoals loodgieters en tegelzetters kan deze verbouwing binnen een week zijn geklaard. Door onze jarenlange ervaring als gebruikersdeskundige in koken, schoonmaken en opruimen zijn we zelfs in staat om de montage en het tegelwerk te beoordelen. En blijkt het budget onze grootste uitdaging te zijn.

Van bewoner naar ontwikkelaar
Natuurlijk is het (ver-)bouwen van je keuken niet te vergelijken met het (ver-)bouwen van een woning. Net zoals het boeken van je vliegticket en hotel geen geheel verzorgde vakantie is, maar het is een eerste stap. Wat hebben we nodig voor het beoordelen van het ontwerp, de mate van wooncomfort en de kwaliteit van gebruikte materialen? Op welke wijze kunnen we zelf onze woning gaan ontwikkelen zonder daarvoor een expert te hoeven zijn? Hoe word ik als eigenaar-bewoner een goede opdrachtgever?
De uiteindelijke antwoorden op deze vragen kan ik nu niet geven, maar in mijn ogen kunnen we beginnen door de Nederlandse woningbouw niet meer als een uniek product te zien. Als je bedenkt dat we pas honderd jaar kunnen vliegen, twintig jaar internetten en sinds enkele jaren een Balkenendenorm kennen, terwijl we al duizenden jaren gebruik maken van woningen (1), ligt de kennis voor de start van wooncatalogi voor het oprapen.
Natuurlijk is er veel veranderd aan de wijze waarop mensen wensen te wonen, maar daarentegen is er aan de manier van (ver-)bouwen weinig veranderd (2). Dus laten we ons geld niet verspillen aan de herhaling, maar gebruiken voor de (ver-)bouw van onze woning. En misschien (ver-)bouwen we dan ooit onze eigen woning, met behulp van Google…

Bronnen en verwijzingen:
(1) Vitruvius – Handboek bouwkunde, Vertaald door Ton Peters, Athenaeum-Polak & Van Gennep, 2008
(2) Overpeinzing: innovatie of uitvinding, Martin Liebregts, bestaandewoningbouw.nl, januari 2012

Een Reactie op “BOUWEN MET GOOGLE

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *