Nominatie Hollands-Ontwerp Award 2011: ‘INTEGRAAL DOORZON WONEN’

Naam: Damien Nunes
Instelling: Avans Hogeschool Tilburg

In Nederland is er een grote hoeveelheid aan bouwblokken die bestaan uit rijtjeswoningen. Deze beginnen nu in verval te raken waardoor er een nieuwe invulling moet worden gevonden. Door de binnen- en buitenanalyse op gebied van ruimtelijke beleving van deze woningen zijn alternatieven woonwijzen en bouwsystemen opgesteld die de traditionele denkwijze over deze bouwblokken moet aanpakken.

Duurzaamheid is naast een energie-efficiënte woning ook een woning die met de eisen van de tijd kan mee groeien en de levensloop van het huishouden kan behartigen. Door middel van drie varianten heb ik geprobeerd verschillende punten uit te werken om een beeld te geven van hoe wonen in de 21ste eeuw eruit kan komen te zien.

Traditionele woning:
Er zal voorlopig nog wel een markt blijven voor de traditionele doorzonwoning ik heb geprobeerd door het toepassen van loze ruimte binnen de woning de woning een stuk levensbestendiger te maken. Een verlaagd-plafond en computervloer is toegepast om faciliteiten binnen de woning te kunnen veranderen mocht daar behoefte naar zijn in de toekomst.
De binnenwanden zijn uitgevoerd in een simpele houtskelet-opbouw die de bewoner uitdaagt zelf aanpassingen te maken aan de ruimtelijke indeling. Verder is er gekeken naar de levensduur van gebruikte materialen en die te koppelen aan de praktische levensduur van een element binnen de woning.
De gevel is een vrijstaande geassembleerde gevel die de uitstraling van de traditionele woning behoudt maar daarnaast de mogelijkheid geeft de gevel aan te passen aan toekomstige eisen. De opbouw is volledig uit elkaar te halen zodat onderdelen hergebruikt kunnen worden.

Moderne woning:
De moderne woning is qua ruimtelijke indeling flink op de schop genomen. Het zou een nieuwe leefomgeving kunnen creëren die de woning een stuk levensloopbestendiger maakt en daarnaast inspeelt op verschillende duurzaamheidaspecten.
Er is gekeken hoe de bestaande betonbouw voorzieningen kunnen treffen om mee te werken aan de duurzaamheid van de woning. Dit in combinatie met het doos-in-doos-principe zou een uitkomst kunnen bieden voor een woning die kan inspelen op de wensen van nu en dadelijk.


Experimentele woning:
De experimentele woning is een combinatie van gietbouw en prefab-woningbouw. Het gaat verder waar de vorige varianten gestopt zijn en bedenkt een nieuw concept waar er een enorme diversiteit aan woningen kunnen ontstaan. Dit in combinatie met het toevoegen van allerlei gezamenlijke en commerciële functies zou een nieuw soort bouwblok kunnen opleveren waar gewerkt, gewoond en ontspannen kan worden.
Door de heterogene opbouw van een dergelijk blok zou er interactie tussen verschillende lagen van de bevolking kunnen ontstaan die zou kunnen meewerken aan een gemeenschap die meer binding in zich heeft. In mijn ogen is dat iets wat er ontbreekt in de meeste woonblokken die Nederland rijk is.



Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *