Naam: Mark Straver
Instelling: Technische Universiteit Eindhoven
Na de Tweede Wereldoorlog zijn in Nederland veel woningen gebouwd om de woningnood te verkleinen. Deze woningen voldoen niet meer aan onze huidige comforteisen en hebben een hoog energiegebruik waardoor ze niet meer als aantrekkelijk worden beschouwd. Daarnaast wil de Nederlandse overheid dat in 2030 alle woningen minimaal aan Energielabel B voldoen. Op het gebied van woningverbetering staat Nederland dus veel te wachten. Sloop en nieuwbouw van deze woningen zijn duur, niet milieuvriendelijk en gaat in een te laag tempo om deze doelstellingen van de overheid te verwezenlijken.
De seriematigheid van de 1,1 miljoen woningen uit de periode 1945-1975 biedt de kans om voor dit segment een universele oplossing te vinden en de beschreven problemen aan te pakken. Renovatie met standaard elementen en detailleringen biedt voor deze woningen een goede en snelle oplossing.
Het verbeteren van de energetische kwaliteit van de woningen en het verhogen van het comfort zijn hierbij belangrijk, maar de ingreep mag niet teveel hinder geven voor de bewoners.
Het dakelement van het PV Renovatiedak is een isolerend dakelement met daarin geïntegreerde PV panelen die elektriciteit leveren. Het belangrijkste uitgangspunt voor het ontwerp van het PV Renovatiedak is het passief en actief zon-gericht ontwerpen. Passief kan een woning veel energie besparen door rekening te houden met de inval van de zon en actieve zonne-energiesystemen wekken energie op door invloed van de zon. Omdat de kosten van het PV systeem een bepalende factor zijn, is het ontwerp gericht op optimale oriëntatie van het PV systeem. Het volledige ontwerp van het PV Renovatiedak vervangt de oude kap door met de dakelementen een lessenaarsdak met een helling van 15o te maken.
Het PV Renovatiedak levert de volgende prestaties en voordelen:
- Het isoleren van de zolderverdieping zorgt ervoor dat er energie aan ruimteverwarming kan worden bespaard. Gemiddeld gaat 30% van de energie aan ruimteverwarming verloren door een ongeïsoleerd dak. Het huishouden kan door een geïsoleerde zolderverdieping jaarlijks 500m3 gas besparen.
- Met het lessenaarsdak wordt minimaal 87% van het invallende licht opgevangen ongeacht de oriëntatie. Het PV systeem functioneert op deze manier efficiënt voor elke oriëntatie van de rijtjeswoning. Het PV systeem op het dakvlak van 5400x8500mm genereert jaarlijks tussen 4000 en 4700 kWh, terwijl een gemiddeld huishoudens 3500 kWh per jaar gebruikt.
- De gerenoveerde woning is met de toevoeging van het PV Renovatiedak van gemiddeld Energielabel E naar Energielabel B opgewaardeerd.
- Het lessenaarsdak creëert meer ruimte in de woningen waardoor de zolder, met ruim 18 m2 beloopbaar oppervlak wordt vergroot en zo een praktische, aangename verblijfsruimte wordt. Bovendien gaat deze woninguitbreiding niet ten koste van de tuin.
- Door de renovatie krijgt de woning een nieuwe moderne uitstraling en bij grootschalige toepassing kan zelfs het beeld van een hele wijk veranderd worden.
- De hinder voor bewoners tijdens het renovatieproces is zo min mogelijk. Een kleine ongeïsoleerde zolder kan in vier dagen worden gerenoveerd tot een ruime geïsoleerde zolderkamer, terwijl de bewoners in de woningen kunnen blijven.
Het PV Renovatiedak zorgt voor waardevermeerdering en een vergroting van de verhuurbaarheid van de woningen. Samen met de energetische voordelen en de waardevermeerdering van de woning is het PV Renovatiedak een investering dat zichzelf in meer dan alleen in geld terugverdient!