Door: Jelle Persoon en Yuri van Bergen
De bestaande bouw staat in de picture vooral ook door de nieuwbouw malaise. De overschakeling naar de bestaande bouw is voor veel bouwers wel een logische stap, maar ook een problematische stap. De bestaande bouw vraagt nu eenmaal meer aanpassingsvermogen en oplossingen op maat dan bij nieuwbouw nodig is. De techniek moet afgestemd worden op de specifieke vraag en het bestaand gebouw. Hiervoor is kennis over de producten en hun toepassingsmogelijkheden nodig maar ook kennis over de aanpassingen die in de bestaande bouw nodig zijn om aan de vraag te voldoen. Kennis van leveranciers over hun producten moeten gebundeld worden met kennis van uit de praktijk van de renovatie.
Het resultaat hiervan dient te zijn dat er op basis van bestaande producten met geringe aanpassingen oplossingen voor de bestaande bouw komen met richtlijnen voor toepassing. Naast dat de techniek wordt aangepast zal het proces beperkt aangepast kunnen worden. De leverancier wordt in een vroegtijdiger stadium ingeschakeld bij het beoordelen van de bestaande kwaliteit en het genereren van mogelijk oplossingen.
Zoals QWERTY de plaats van letters op het toetsenbord vastlegt zal er een QWERTY voor de bestaande bouw ontwikkeld moeten worden waarbij informatie over producten en diensten en hun toepassing in de bestaande bouw eenduidig wordt vastgelegd. Deze werkwijze heeft tot voordeel dat er in een vroeg stadium oplossingen ontwikkeld en uitgewerkt worden die resistent zijn tegen bezuinigingsdrift en (vermeende) uitvoeringsefficiëntie.
Om een begin te maken met een betere integratie van techniek, proces en product zou het aanbod op de renovatiemarkt voor de belangrijkste delen zoals keuken, douche, dak en gevel een antwoord kunnen geven. De BouwhulpGroep is al een eind op weg met de ontwikkeling hiervan. Op dit moment werken vijftien toeleverende industrieën samen in drie verschillende allianties waarbij een specifiek aanbod voor de bestaande bouw wordt ontwikkeld.
In deze nieuwe ontwikkeling hebben de industrieën hun aanbod zodanig op elkaar afgestemd, dat middels een conceptuele aanpak, het component gerealiseerd kan worden in de praktijk (plug&play). Hiermee wordt kennis ontwikkeld om de serie van één daadwerkelijk vorm te geven. En wordt de leus ‘gebruiker centraal’ iets minder theoretisch.