Auteur: Rolijn van Vught
Dit artikel is al eens verschenen op 19 november 2013 op de persoonlijke blog van Rolijn van Vught. In deze periode is zij in de afrondende fase van haar literatuurstudie en heeft zij al 2,5 maand intensief meegedraaid bij verschillende bouwprojecten. Ze blijft zich verbazen over de “samenwerking” in de bouw.
Na een kleine radiostilte is het weer tijd voor een nieuw bericht! Gelukkig begint mijn literatuurstudie steeds meer vorm te krijgen, wat ook betekent dat er voor mij steeds meer dingen helder en duidelijk worden. Op papier, want in de praktijk blijf ik me soms over bepaalde aspecten van ketensamenwerking verbazen.
Een van die verbazingwekkende factoren is de onderlinge communicatie. Communicatie is nodig om te kunnen samenwerken, anders weet je nooit waar de andere mee bezig is. Ik vind het verwonderlijk om te zien dat een team bouwers “samen werkt”, met minimale communicatie. Mondjesmaat wordt er op de werkvloer met elkaar gesproken over het werk. Veelal houdt iedereen vast aan zijn traditionele rol, uitvoeren wat gevraagd wordt en niet teveel vragen stellen. Zo blijft het gebeuren dat sleuven voor leidingen verkeerd gefreesd zitten, of dat de tegelvloer toch nog niet helemaal droog is, waardoor de badkuip niet geplaatst kan worden. Als je niet met elkaar overlegt of vragen aan elkaar stelt, worden er fouten gemaakt.
Een team bouwers in een ideaal ketensamenwerkingsproject kan je vergelijken met een voetbalelftal. In dat elftal heeft iedereen een eigen rol, de ene is aanvaller, de andere verdediger. Deze rollen zijn vooraf doorgesproken, zodat iedereen op het veld weet wat hij moet doen in het spel. Ook als gedurende het spel misstanden ontstaan, corrigeren en helpen de spelers elkaar. Op deze manier proberen zij samen het vooraf afgesproken doel te bereiken. De communicatie in dit team is in de meeste gevallen perfect.
Zoals ik hierboven al schetste, verloopt de communicatie in een team bouwers lang niet altijd even soepel. Net als een voetbalteam, moet een team bouwers in een ketensamenwerkingsproject ook leren. Hierbij moeten de goede spelers worden geselecteerd om het bouwwerk te maken. Daarnaast moeten ze ook getraind worden om samen te werken en zo samen het gewenste eindresultaat te behalen. Bouwteams kunnen dus ook wereldkampioen worden in samenwerken, mits er maar gecommuniceerd wordt!